06/04/2013

Pescuitul nu mai e ce a fost

Postat in: Analize — StefanM @ 11:17

Tags: , , , , , ,

Am un prieten ca ma onoreaza cu prezenta la pescuit, pescar cu state vechi in acest domeniu (peste 20 de ani), cel care m-a initiat si pe IMG_0204mine.

Imi face mare placere sa merg cu el mai ales pentru povestirile facute la un pahar de vin rece. Povestiri care includ echipament foarte diferit fata de ce avem noi acum, drill-uri de peste 1 ora si  crapi sariti de 20 Kg.

Daca ne gandim ce  echipament  foloseau acum 20 ani, ce fire,  ce fel de lansete, va dati seama ca foarte importanta era iscusinta pescarului. E ca si cum ai pescui acum pe o balta cu agatura cu un fir de 0.20.

Dar nu de asta voiam sa discut (eh, m-a luat valul), ci despre balti si despre evolutia acestora. Dupa cum spuneam mai sus, daca ne gandim la echipament, la iscusinta si numarul pescarilor de crap va puteti da seama ca omul nu era un pericol pentru crap, ca baltile aveau peste si de aceea nu erau reguli legate de cantitatea de peste retinut. Odata cu cresterea numarului de pescari de crap, cu aparitia echipamentelor de calitate multe balti au inceput sa ramana fara peste si de aici aparitia regulilor legate de cantitatea de peste retinut.

Cred ca “golirea apelor”  a aparut cand pescuitul a fost vazut ca o afacere, in sensul ca o partida de pescuit putea aduce un profit bunicel prin vanzarea pestelelui (cred ca acest lucru a fost valabil pana pe undeva prin 2008, ca dupa aceea au aparut “electricienii”)

Acum sunt doua variante de pescuit pentru cei care vor sa retina peste: ori merg pe baltile care sunt populate frecvent si accepta un pescuit cu o cantitate bine stabilita de peste ce poate fi retinut sau merg pe baltile unde pestele este aproape de disparitie si nu are nici o impunere legat de cat poate lua acasa. Va dati seama cate trasaturi ai putea sa ai pe o balta fara peste :).

Lucrurile acestea nu sunt valabile doar pentru apele (lacurile) private, sunt valabile si pentru apele de stat – rauri, fluvii. Dunarea cred ca in acest moment poate alimenta cu curent electric un oras ca Giurgiu fara nici cea mai mica problema. Nici un pescar nu va poate face ceva pentru ai opri pe cei care “curenteaza”, pentru ca acestia sunt mana in mana cu cei care ar trebui sa pazeasca.

Deci pescuitul nu mai e ce a fost pentru ca unii evolueaza in timp ce altii “se diminueaza”.

 

PS: mai este un aspect care trebuie mentionat: pescarul nu mai are atat de mult timp la dispozitie si nici rabdare sa astepte cateva zile pana prinde un mustacios.

 

 

Comments are closed.