www.Autodoc24.ro

14/01/2013

Pescarii si administratorii de lacuri

Postat in: Balti — StefanM @ 15:13

Tags: , , ,

In ultima vreme am urmarit foarte atent o dicutie pe forum intre un grup de pescari si administratorul unei balti. IMG_7654

In mod normal intr-o astfel de discutie pescarii ar trebui sa spuna ce anume nu le convine la acel lac, iar administratorul lacului sa incerce sa remedieze (sau nu) problemele semnalate. In functie de ce face administratorul lacului pescarii aleg sa mai pescuiasca acolo sau nu. Deci toata treaba este foarte simpla.

Acum sa ne punem in pielea fiecaruia si sa vedem ce vrea fiecare.

Ca pescar imi doresc sa pescuiesc pe lacuri cu o densitate mare de peste si daca sunt si exmplare foarte mari cu atat mai bine. Pe langa aceasta mai tin cont si de costurile legate de o partida de pescuit (foarte mult conteaza taxa de pescuit impusa de administratia lacului, ca restu de costuri raman mai mereu aceleasi). Mai conteaza si presiunea pe lac, adica numarul de pescari aflati pe lac si distanta dintre standuri. Sincer sa fiu mie imi plac locurile salbatice, unde sa nu vad tipenie de om dar acest lucru si cel cu densitatea nu prea se pupa unul cu altul.

Ca administrator de balta primul lucru de care tii cont este profitul. Ca orice afacere si aceasta daca nu aduce profit este sortita falimentului. Cu cat sunt mai multi pescari multumiti cu atat vor creste incasarile, bugetul pentru investii va fi mai mare si bineinteles si profitul va fi mai baban. Deci teoretic ar trebui sa fac totul pentru a avea cat mai multi pescari pe balta, cati mai multi pescari multumiti.

Mai trebuie sa tin cont (ca administrator) ca nu se pescuieste tot anul (12 luni) ci sunt undeva la maxim 8-9 luni, dar eu intretinea lacului o fac tot timpul anului, ca trebuie sa investesc tot timpul in peste (popularea cu peste a lacului)… etc.

Deci in concluzie noi pescarii nu putem impune administratiei unui lac ce reguli si taxe sa aiba, dar putem alege in functie de ele unde sa pescuim.  Putem sa spunem probeleme noastre administratiei, dar zic eu la modul civilizat si fara jigniri si aceasta in functie de buget le poate rezolva sau nu.

Discutia de pe forum la care am facut referire se purta la genul: eu sunt pescar, am drepturi, micsoreaza taxa aia de pescuit ca e prea mare.  Unii dintre ei mai aveau putin si doreau sa ceara bani ca pescuiesc pe acel lac.

 

 

 

2 responses to “Pescarii si administratorii de lacuri”

  1. Adrian says:

    Sunt lacuri unde se percepe taxa, iar El Patron vine si scoate “sculele” la 20m de tine…
    Calitatea baltii este data atat de pescari cat si de administrator: curatenie, peste de calitate, peste eliberat (sau retinut in limita bunului simt), paza lacului (de tigani, de plase), etc etc etc

  2. StefanM says:

    Sunt de parere ca fiecare pescar tine cont de anumite lucruri atunci cand alege o balta (cred ca taxa si faptul ca prinde peste).
    Eu voiam doar sa spun ca indiferent ce face un “El Patron” cu balta sa noi nu avem nici un drep sa il tragem la raspunde. Putem sa ii spunem frumos ce ne deranjeaza si atat. Daca rezolva ceva mai mergem la pescuit acolo, daca nu…ne gasim alta balta.