www.Autodoc24.ro

25/11/2012

Montura cu momitor by Carpodrom

Postat in: Echipament pescuit,Tehnici si tactici — StefanM @ 10:52

Tags: ,

Am tot discutat despre montura cu momitor aici, aici, aici si la ultima iesire pe balta am zis sa explic pas cu pas cum o construiesc eu.

 

Am folosit urmatoarele:

– fir pentru forfac Solar Contour easy strip 25Lb

– carlig Solar Long Shank nr 8

– momitor rasucit MV2

– porumb din plastic: ESP  fluoro buoyant sweetcorn pink/white

– opritoare si tub antitangle

Se taie cam 20 cm din firul de forfac si se se decojeste tot ( firul de forfac trebuie sa fie suplu si moale).

Se face ochiul pentru firul de par apoi se introduc pe fir opritorul pentru momeala si o bucatica de cativa mm de tub atitagle (in mod normal se foloseste tub de silicon, dar eu am observat ca tubul antitangle rezista mai mult).

Se intoduce carligul prin tubul antitagle si apoi firul de forfac prin ochetul carligului.

Se ataseaza momela pe firul de par pentru a stabili lungimea firului de par.

Se leaga carligul cu nodul fara nod si apoi se leaga si vartejul. Astfel am construit forfacul. Lungimea acestuia trebuie sa fie cam de 5-7 cm.

Se introduce inaintasul prin momitor si apoi se leaga forfacul. Se blocheaza vartejul in momitor.

Se umple momitorul cu mamaliga ( sau cu ce dorim sa nadim) si infigem caligul cu tija in mamaliga de pe momitor. Atentie: varful carligului sa fie liber.

Aceasta este montura cu momitor pe care eu o folosesc la pescuit.

Galerie foto:

4 responses to “Montura cu momitor by Carpodrom”

 1. Emilian says:

  Simplu si eficient….Intr-un post anterior spuneai ca nu esti adeptul convins al monturii semifixe ( autointepare) si indemnai la folosirea celei culisante cu opritor pe inaintas ( asa am inteles eu la vremea respectiva din descrierea ta). Eu folosesc aceste momitoare din primavara si de cand am descoperit sistemul cu mansonul de cauciuc in care este incastrat vartejul, numai asa am pescuit. Mi se pare mult mai eficient, am avut cele mai bune rezultate si intentionez sa merg pe aceasi montura si la anu’. In linii mari e la fel cu cea prezentata de tine. In unele cazuri fac forfacul mai lung si pun tub de silicon (cred ca asa se numeste :D), pt a evita incurcarea forfacului; acului cu tija respectiv momitorul.

 2. StefanM says:

  In general folosesc montura semifixa, numai ca pe MV2 merge bine si asta.
  Montura semifixa o folosesc pentru “finete”, pe baltile unde crapul este suspicios cand se hraneste.

 3. Emilian says:

  Poate postezi in viiotor ceva amanuntit referitor la cealalta montura cu poze si argumente. Ti as fi extrem de recunoscator intru-cat cea prezentata aici mi se pare ok si nu inteleg diferenta de “finete”, eficienta, camuflare, atractivitate etc dintre prezenta si cea cu opritor pe inaintas. Eventual o paralela intre cele doua cu argumentele de rigoare. Eu sincer pledez pentru autointepare si as avea ceva argumente: intepare mai sigura datorita greutatii momitorului si a shocului impus de acesta; montura mai atractiva intru cat momeala se afla in imediata apropiere a nadei, 7 -10 cm, se evita riscul incalcirii forfacului cu restul monturii, etc. Personal am avut rezultate semnificativ mai bune folosind aceasta montura… Daca as intelege mecanismul celei culisante si eficienta lui in sporirea trasaturilor, nu a s ezita sa o folosesc. Pescuiesc de 2 ani la crap si inca sunt in curs de dobandire a cunostintelor esentiale.Ti-as fi recunoscator pt raspuns! Multumesc anticipat !

 4. StefanM says:

  La cea culisanta atunci cand momeala este aspirata de crap nu opune nici o rezistenta si sansele ca sa se agata sunt mult mai mari. Asa la cea fixa daca simte ceva o scuipa imediat fara a se intepa.