www.Autodoc24.ro

07/08/2012

Echipament pescuit pentru incepatori

Postat in: Echipament pescuit — StefanM @ 09:54

Tags: , ,

salut ,

sunt un pescar incepator in ale crapului si de acee as dori sa ma informez si sa stiu cat mai multe despre acest sport , v-as ruga daca se poate sa imi dati cate sfaturi in privinata unor lansete si mulinete monturi (in special ) fire , cam ce ar trebui sa am neaparat intro truse de pescuit la crap si asa mai departe … practic un abecedar , pentru ca am vazut , ca nimeni nu prea arata sau invata pe altcineva decat te lasa sa vezi , pana acum nu am prea avut okazia unor astfel de partide de pescuit .

astept cu interes raspunsul dumneavoastra

o zi buna

Am primit acest comentariu la unul din posturile mele. Stiu din experienta ca este foarte greu la inceput nu datorita faptului ca nu se gasesc informatii ci datorita faptului ca nu prea stii ce sa cauti.

Am sa incerc sa ii raspund la intrebari.

 

Lansete si mulinete

Inainte sa incepeti cumparaturile incercati sa si testati echipament (la prieteni, la diverse magazine care accepta acest lucru). Eu am preferat lansete de 3.90m, 3,5lb cu inel de plecare de 50mm si 6 inele (initial am avut  lansete cu inel de plecare de 40mm si 7 inele dar la aruncarile in forta firul mi se incurca la primul inel datorita faptului ca firul se desfasura foarte repede de pe mulineta)  si mulinete cu tambur mare (BBRLC) – pentru ca merg si la pescuit plantat am tinut cont si de faptul ca trebuie sa aiba o recuperare mare.
Din proprie experienta, daca doriti performanta, nu cautati echipament ieftin de calitate slaba.

Alegerea lansetelor/mulinetelor se face in functie de buget, gusturi, performante – ca si recomandare din punct de vedere al raportului calitate pret eu as alege acum Hakuyo MTX 14 (inel de plecare de 50, 6 inele) cu mulinete Okuma Axeon V2.

 

Fire de pescuit

Daca se pescuieste “aruncat din mana” recomand fire monofilament de 0.25 iar pentru pescuitul plantat fire monofilament de minim 0.35. Ca si recomandare din punctul de vedere calitate/pret as putea da  firele Carp Expert.

Inaintasul il alege fiecare in functie de greutatea plumbului. Pentru aruncari cat mai lungi nu folositi mai mult de 8m inaintas ( sa fie 2-3 spire pe tambur si lasat pana la primul inel de langa mulineta).

Pentru a lega dou fire monofilament de dimensiune apropiata eu folosesc nodul Blood iar pentru a lega un fir textil de un fir monofilament folosesc nodul Mahin.

 

Monturi

Foarte important din punctul meu de vedere este sa alegem intotdeauna montura cea mai simpla. Consider ca nu trebuie sa ne complicam foarte  mult si sa dam prea multi bani pe echipament (in aruncare probabilitatea sa rupi este destul de mare si ca pierderea sa fie cat mai mica trebuiesc monturi simple)

Putem folosi momitoare cu tija puse direct pe inaintas, sau plumbi cu tija direct pe inaintas (eu folosesc momitoarele cu autointepare si plumbii cu tija de la Dan Mitranescu). Pentru aruncari mai lungi se poate folosi montura plumb pierdut: tub antitangle 25-30 cm, clips plumb pierdut si plumb.

 

Forfacul

Aceeasi recomandare si aici – totul cat mai simplu.

Sunt pe piata foarte multe fire pentru forfac; eu le prefer pe cele de la Kryston (Kryston Jackal de 20 si 30 lb verde; Kryston Super Mantis Gold de 15 si 25 lb  green, dark, gold). O varianta putin mai ieftina este firul pentru forfac Sufix (nu stiu sa dau detalii pentru ca nu am folosit).

Carligele pe care le folosesc eu in ultima vreme sunt cele Long Shank de la Solar numarul 6 si 4. Am mai folosit si Korda Wide Gape si Kurv Shank marimi 6, 4 si 2.

Pentru a lega carligul folosesc nodul fara nod -este cel mai simplu nod, cel mai rezistent si cel mai folosit – intotdeauna cu fir de par.

Cum se leaga nodul fara nod?

 

Trusa de pescuit

Este foarte greu sa spui ce trebuie sa contina, acest lucru depinzand de fiecare persoana.

Pot spune ce contine trusa mea de pescuit: cateva role de fir pentru forfac, carlige de pescuit de diferite dimensiuni, foarfeca, burghiu, croseta, patent, spuma flotanta, plumbi de 1-2g, tungsten….etc

 

 

 

 

Comments are closed.