www.Autodoc24.ro

12/11/2012

Crapul are miros?

Postat in: Analize — StefanM @ 08:31

Tags: , , ,

Ma uitam acum ceva vreme pe PVTV la un inteviu cu Gheorghe Stefan (fostul presedinte al Agentiei Nationale de Pescuit si IMG_4805.JPG Acvacultura) in care acesta spunea ca pestele nu are miros si ca acesta este influenta in hranire doar de linia laterala.

Prima ideea care m-a lovit a fost: de ce naiba ne mai chinuim noi cu atatea tipuri de arome daca pestele nu are miros. Dar mi-am revenit repede. Stiu ca eu sunt usor de pacalit, dar parca sa pacalesti atatia mii de oameni sa cumpere produse diferite din punct de vedere al mirosului  mi se parea prea mult.

Dupa ce m-am calmat (adica am ajuns la concluzia ca nu sunt chiar asa de prost) am inceput sa caut informatia si sa o analizez.

Dupa cum stiti crapul are nari (chiar in fata ochilor de o parte si de alta a capului). Prin aceastea intra apa care este “analizata” chimic, crapul putand detecta procente foarte scazute de chimicale.

Deci mirosul crapului inseamna aceasta “analiza chimica” a apei. Nu conteaza cum miroase aroma ci doar ce se intampla cu ea in apa, cum modifica compozitia chimica a apei.

Crapii pot detecta amino acizii care sunt existenti în prada naturală (larve, crustacee etc). Crapul poate detecta larvele în câţiva centimetrii de nămol, atât de fin este acest simt al lui. Acest simt este folosit de crap în principal ca metodă de detecţie de la distanţă. Atunci când se apropie de sursa care modifica compozitia chimica a apei, intră gustul în acţiune.

Acum putem sa ii dam dreptate domnului Gigi Stefan, crapul nu are miros dar aromele pe care noi le folosim nu sunt o pacaleala, acestea transmit semnale chimice pe care crapul le simte.

 

3 responses to “Crapul are miros?”

 1. daniel says:

  O aroma de squid pe un solvent de ester va transite acelasi semnal unui peste ca o aroma de capsuna de acelasi ester.
  Restul este marketing 🙂
  PS. Se pare ca la anu va trage numai la belachan HAHAHAHAHAHHAA

 2. StefanM says:

  Sa stii ca vreau sa studiez bine problema. Pana acum cand cumparam ceva miroseam, sa vad cat de bine miroase, dar se pare ca alte chestii conteaza.

 3. daniel says:

  De mirosit si eu le miros, chiar le si gust….TOTUL
  Dar asta nu are de a face cu prinsul pestelui :D.