www.Autodoc24.ro

16/05/2012

Atacul Capuselor

Postat in: Diverse — StefanM @ 16:12

Tags: , , , ,

Dupa interviul lui Maruta cu actorul  Serban Ionescu in toata presa scrisa, ziarele online si forumurile de pescuit nu se discuta decat despre capuse si despre Borelioza (Boala Lyme).

Ce este Borelioza sau boala Lyme:

Boala Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza) este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), transmisă omului prin mușcătura de căpușă (nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia).

În România, deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judeţe): Cluj, Arad, Sibiu, Neamţ, Botoşani. Acest lucru, însă, nu infirmă posibilitatea de a mai fi şi alte zone de risc în România.
Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli; reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.

Simptomele Bolii Lyme (sau borelioză)

Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.

• Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la infectie, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei.

• Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.

• Există, însă, şi cazuri când maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer.

• Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, care se deplasează de colo-colo, dar, uneori, e posibil ca ele să nu apară.

Prevenţia:

Un rol important în prevenirea bolii îl are informarea populaţiei cu noţiunile generale:
•  cum să prevină înţepătura de căpuşă (să se poarte pantaloni lungi la plimbările prin iarbă, eventual de culoare deschisă pentru a observa uşor apariţia vreunei căpuşe).

• cum să scoată căpuşa fără a favoriza boala şi să o trimită la laborator pentru a fi testată dacă este contaminată cu Borrelii. Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plaga!

•  în cazul în care analiza căpuşei este negativă (nu contine bacterii), nu este nevoie de tratament cu antibiotic.

 

Este bine de stiu:

Boala Lyme nu se transmite de la o persoană la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecărei persoane la căpuşe. Copiii şi adulţii care petrec mult timp în aer liber, mai ales în zonele împădurite sau în apropierea acestora, au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.

Animalele domestice, precum câinii şi pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme şi pot transporta căpuşe infectate în zonele locuite de oameni. Dacă aveţi câine sau pisică, discutaţi cu veterinarul despre produsele şi măsurile de protecţie pe care le puteţi aplica pentru animalul dumneavoastră de companie!

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.