www.Autodoc24.ro

18/04/2012

Totul despre ZIG RIG

Postat in: Echipament pescuit — StefanM @ 16:11

Tags: , ,

CE ESTE ZIG-RIG (montura zig)?

Un dispozitiv de tip zig este o modalitate de a prezenta o momeala plutitoare la orice adâncime în coloana de apa, fie cu ajutorul unei fixedzig.jpglegaturi directe de la carlig la plumb fie prin utilizarea unei legaturi reglabile, care va permite sa modificati adâncimea atunci când aveti nevoie, fara a rupe firul care alcatuieste rig-ul.

Monturile de tip Zig sunt folosite pentru a prinde crap, acestea pot pozitiona momeala oriunde in coloana de apa de la cativa centimetri de substrat pana la suprafata apei. Cu o momeala potrivita aceasta montura poate baleia in timp de sus in jos, pana ajunge pe substrat.

Crapii petrec mult timp in straturile de apa de mijloc si monturile de tip zig pot fi utilizate eficient in orice perioada. Atunci cand presiunea este crescuta sau scazuta probabilitatea sa prinzi crap la montura zig este mult mai mare decat la montura clasica pe fundul apei.

TIPURI DE ZIG RIG.

Exista doua tipuri de monturi zig: lungime fixa, si lungime reglabila.

Dupa cum sugereaza si numele, in zig rig-ul de lungime fixa firul care leaga carligul de plumb este fix. Pentru a putea modifica adancimea la care prezentam momeala trebuie fie sa legam alt fir fie sa il scurtam pe cel initial.
La aceasta montura se pot folsi plumbi pierduti sau inline, fir monofilament, si ace cu ochetul drep sau “in spate”. Trebuie sa tineti cont in momentul in care realizati aceasta montura ca greutatea monofilamentului va face ca momeala sa fie trasa putin mai jos.zkjsxe-jpg-1287132207.jpg

Zig-rig-ul reglabil ne permite sa modificam oricand adancimea la care sta momeala fara a fi nevoie sa inlocuim firul care leaga acul de plumb. Ca sa fie pe intelesul vostru aceasta este identica cu un marker: montura este identica numai ca in locul maker-ului se pune o pluta si pe urma acul cu momeala flotanta; dupa aruncare se recupereaza pana se misca plumbul putin de pe substrat apoi se elibereaza fir pana la nivelul la care se doreste sa stea momeala.

Ambele tipuri de zig rig au avantaje si dezavantaje, de exemplu la zig rig lungime fixa – aceste monturi sunt foarte dificil de utilizat, daca se doreste ca momeala sa stea mai departe sau mai aproape de substrat firul trebuie inlocuit sau scurtat in timp ce la zig rig reglabil aceasta problema se poate rezolva prin cateva infasurari pe tambur. Zig-ul fix este mai usor de aruncat la distante mari in timp ce cel reglabil are “o capacitate de neegalat pentru incurcare”

REALIZARE:

Cred ca cel mai bine este sa vedeti in filmuletele e mai jos:
ZIG RIG fix:

ZIG RIG reglabil.

Se mai poate realiza si ZIG-RIG-urile semifixe: o montura zig fixa plus una reglabila.

Cârlige si firele de forfac sunt un lucru personal, cu toate acestea, pentru a va oferi o idee despre ce anume puteti folosi, alegerea mea este urmatoarea: calige korda choddy nr. 8 cu korda IQ 20lb. Lungimea firului de par este la alegerea fiecaruia, multi recomanda ca momeala sa fie lipita de ac; eu sunt de parere ca lungimea firului de par poate selecta pestii (daca momeala este lipita de ac vom avea pesti mici). Se pot gasi si momeli gata facute: zig bugs

CASTING
Pentru ZIG RIG fix aruncarea se face destul de usor asezand momeala sub varful lansetei daca zona de aruncare este curata (fara iarba, cioturi…etc). In cazul in care vi se pare destul de greu asa exista si posibilitatea de a face forfacul colac si sa il legati cu fir de PVA sau banda solubila. NU UITATI sa puneti carligul in spuma PVA.

În comparatie cu zig-urile fixe, zig-urile reglabile sunt un cosmar absolut la aruncat datorita spumei flotante care zboara în spatele plumbului, sansele de a se incurca sunt de 8 din 10.Cea mai simpla metoda de departe este de a pastra forfacul cât mai scurt.

Cam asa sta treaba cu ZIG RIG, mai departe depinde de inspiratia fiecaruia.

Comments are closed.