www.Autodoc24.ro

26/10/2012

Pescuit plantat sau aruncat din mana

Postat in: Tehnici si tactici — StefanM @ 09:21

Tags: , , , ,

O intrebare la care multa lume evita sa raspunda. Daca zici ca arunci din mana deja esti catalogat fitos, pescar C&R, IMG_0499.JPG pescar de competitie, iar daca spui ca preferi sa plantezi cand mergi la pescuit esti catalogat ca “traistar” (pescar care ia acasa tot ce prinde).

Pe mine nu ma intereseaza ce se spune despre mine si recunosc ca imi plac amandoua tipurile de pescuit si in functie de balta pe care merg aleg sa arunc din mana sau sa plantez (mai exista si varianta ca imi este foarte sila sa plantez si atunci las barcuta acasa).

Pana aici nimic foarte interesant, sunt optiunile fiecaruia si nu le comentam. Problema este ce se intampla pe balta cand se pescuieste si plantat si aruncat din mana.

Sa luam situatia in care ajungem pe balta, nerabdatori desfacem bagajele, pregatim lansetele, aruncam si dupa ce terminam noi totul observam ca vecinii nostri planteaza cu vaporasul (navomodelul). Am patit acest lucru pe balta Moara Vlasiei 2 si pot spune ca am avut o zi foarte proasta, am reusit sa pun 2-3 pesti pe saltea in timp ce vecinii mei aveau trasaturi din 30 in 30 minute. Dupa ce au plecat am inceput si eu sa am trasaturi si in 2 ore am reusit sa prind 6 pesti.  Din punctul meu de vedere pescuitul aruncat din mana langa pescari care planteaza cu navomodelul este un esec total, mai ales daca distanta la care se pescuieste este mai mare de 120m. Am adus in discutie distanta la care se pescuieste pentru ca intr-o asemenea situatie (pescuit langa vecini care planteaza) o singura solutie vad eu: un pat de nada consistent. Daca nadasti excesiv exista varianta sa te “tai” pe tine dar 100% si pe vecinii tai (mai bine sa moara si capra vecinului) sau sa iti intre pe nada si sa prinzi mult mai bine  decat vecinii.

 

In cealalta situatie, cand noi plantam si vecinii arunca din mana, imi place sa le duc cat mai departe (daca balta o permite) astfel incat sa nu fiu deranja de vecini (stiu ca suna rau, dar asa suntem toti…nu doar eu).

Aici se mai poate discuta si despre “ce se intampla cu balta daca se planteaza cu navomodelul?“. La baltile inguste gen Moara Vlasiei 2, Sulimanu, Greaca Cercani, eu zic ca nu se intampla nimic, deoarece in majoritatea timpului se pescuieste pe malul celaltat, deci pestele oricum este invatat sa manace acolo. In cazul baltilor cu deschideri foarte mari deja treaba se complica, toti cei cu navomodel vor pescui la distanta si pestele bineinteles ca va prefera sa manace acolo (si sa stea departe de galagie si agitatie). Pe asemenea balti cei care pescuiesc aruncat din mana deja au o mare problema si sincer eu unu nu as merge la pescuit pe ele decat cu navomodelul.

Ca o exceptie de la regula, am intalnit o balta unde daca le plantai cu barcuta nu aveai nici o trasatura. Doar daca aruncai din mana sau le plantai cu barca mare reuseai sa vezi vre-un baboi. Nu ma luati cu intrebari de genu “ai fos si tu odata acolo” pentru ca merg pe balta asta de cel putin 3-4 ori pe an. Dupa ce am stat putin si am analizat singura concluzie la care am ajuns a fost : fiind o balta salbatica, densitatea de peste fiind foarte mica, un morman de nada (am pescuit doar cu seminte) este un semn de pericol si nu o masa apetisanta.

Si in final: C&R sau Traistar?

Comments are closed.