25/06/2013

Pescuit pe lacul Caldarusani

Postat in: Balti — StefanM @ 14:54

Tags: , , , ,

Lacul Caldarusani se afla exact langa manastirea Caldarusani si este unul dintre lacurile aflate pe lista mea de partide de pescuit.pescuit-caldarusani-38 Este impresionant prin dimensiunile sale dar si prin examplarele de crap, cteno, somn si stiuca (sa stiti ca nu exagerez cand spun ca are exemplare mari din speciile enumerare).

Mie imi place foarte mult pentru ca este liniste (comparativ cu altele), ca este un lac salbatic si pentru ca este curat (nu o singura data am vazut paznicii cum vin si strang gunoiul de pe locurile de pescuit).

Acum sa trecem la partida de pescuit. Din anii trecuti stiam ca pestele (crapul si cteno) pornesc mai greu, adica incepe sa mamance undeva pe la jumatatea lunii mai cand temperaturile sunt peste 20-25 grade.

Partida aceasta am hotarat-o foarte repede: sotia m-a rugat sa stau o zi cu copii acasa (adica azi) si eu am punctat repede  “te costa o partida de pescuit de 12 ore“. Asa ca duminica noaptea (la ora 03.00) imi puneam bagajele in masina pentru prima partida de pescuit pe lacul Caldarusani din 2013.

Nu mi-am luat prea mult echiament (ma refer la cort sau gratare, narghilea…) si dupa cum a fost sambata si duminica nici nu ma gandeam ca va ploua, asa ca am plecat in tricou si pantaloni scurti. Nici nu am iesit bine din Bucuresti si prin Otopeni a inceput o furtuna … tunete, traznete…

Imi ziceam in gand: nu este prima partida de pescuit cand ploua, asa ca nu ma intorc acasa nici mort, mai bine ud leoarca pe malul baltii decat acasa. Cand am ajuns aproape de Caldarusani si am facut jonctiunea cu prietenii mei am observat ca pe acolo nu picase nici un strop de ploaie dar nici nu ajungem bine pe locurile de pecuit ca incepu sa picure.

Mi-am instalat repede umbrela si tacticos mi-am bibilit fiecare lanseta: fir de 0.40 ultima distance, un forfac din leadcore Solar contour unleaded heavyweight braid de 1m cu plumb de 70g, si carlige solar 101 legate cu contour easy strip.

Ca nada am folosit boabe de porumb si alune tigrate inmuiate in apa cu lapte de porumb si aroma de scoica. La carlig am pus pe doua lansete boabe de porumb din nada si pe celelate doua plastice (culori galben, alb si rosu cu aroma de scopex). Am mai facut si un mix din ttx, spartura de porumb si boabele pregatite pentru nada pe care l-am facut bulgari si l-am pus pe plumb.

La ora 07.30 toate 4 lansetele erau plantate (le-am plantat cu navomodelul) si am inceput sa imi pregatesc si lanseta pentru caras. Cam pe la ora 08.00 eram cu toate lansetele in apa si am inceput sa imi pregatesc culcusul pentru somn (adica dromit), ploia incetase pe la ora 7.30 si soarele voia sa isi faca aparatia.

Pe la ora 10.00 unul dintre senzori imi confirma ca functioneaza. Sar repede din pat, intep si aduc la mal o frumusete de platica cat palma. Deja incepusem sa stramb din nas pentru ca nu imi prea convenea sa imi intre platica pe patul de nada. Pregatesc iarasi lanesta si nici nu termin bine de plantat ca imi bingane alt senzor. Deja ma inegrisem la fata, swingherul ajunsese in iarba si eu ma gandeam ca iar scot o platica. Intep in sila dar imi revin repede. Dupa cateva ture de manivela incep sa simt pestele si eram ferm convins ca nu este o platica.

Drilul se termina cu un cteno de vreo 2.5Kg in minciog. Pentru prima data am vazut un cteno cum moare in momentul in care il pui pe pamant. Acesta cum a atins iarba a dat de doua ori din coada si pe urma a intepenit (murise).

Nu mi-am facut probleme pentru ca pe Lacul Caldarusani se pot retine 5 Kg de peste (cteno si crap intre 1 si 5Kg). Ca tot am adus in discutie asta sa va spun si cat e taxa: 60 lei /24 ore, pescuit doar de zi si 50 lei plantatul cu navomodelul – noaptea nu se pescuieste. Pescuitul la rapitor (somn, stiuca…) este interzis.

M-am grabit sa va spun de taxa si de reguli dar am facut-o intentionat: dupa ce am prins acel cteno nu am mia avut nici o trasatura pana seara la 18.00.

La lanseta de caras nu am prins decat cateva platici si aceastea in momentul in care am incercat cu pufuleti cu aroma de usturoi Senzor Planet.

In concluzie: nu am prins mare lucru dar pot spune ca mi-a priit 12 ore de liniste si soare. Sper sa mai ajung anul acesta odata si sa merg pe un alt loc de pescuit (acum am pescuit undeva in dreapta cabanei paznicilor – aveam pompa de apa si manastirea in stanga) – undeva in fata manastirii Caldarusani.

Foto:

 

PS: era sa uit sa va spun – am vazut o gramda de pesti morti (chinezesti si caras), cred ca din cauza caldurii.

Comments are closed.