www.Autodoc24.ro

05/11/2012

Montura cu momitor – idei si discutii

Postat in: Tehnici si tactici — StefanM @ 17:10

Tags: ,

Dupa articolul de acum cateva zile in care prezentam cateva poze cu o montura cu momitor au urmat niste comentarii foarte IMG_1005.JPG interesante:

 

William Joyce 02/11/2012 23:09

Salutare,
Cred ca toate pozele sunt ok….nu cred ca e important cu “proptim” cârligul în momitor…si o sa explic si de ce. Dupa parerea mea, oricum la impactul cu apa carligul se va desface si se va aseza in imediata apropiere a momitorul ( si in definitiv asta e cel mai important, farfac scurt ca sa stea momela langa momitor). Si chiar daca nu se desface la impactul cu apa, porumbul sintetic oricum este flotant si va sta deasupra…:)

Emilian 05/11/2012 09:47

Dupa parerea mea nu este necesar sa infigi acul in momitor. Daca forfacul este scurt, momeala va fi in imediata apropiere a nadei si pestele nu va ezita sa o atace. V-ati gandit vreodata la situatia in care partea cu acul infipt cade perpendicular pe substrat; acul si momeala ramanand practic ingropate in namol, pestele avand acces doar la nada de pe momitor?

 

daniel 05/11/2012 10:21

Nu sunt eu mare pescar, dar nu prea vad de ce ai infige carligul in momitor…
Am renuntat la a pescui cu momitor, dar cat timp am folosit , nu am folosit nicio metoda din cele de mai sus.
Forfacul scurt , eventual un con din acela de cauciuc era suficient pentru a ma asigura ca nu se incalceste firul pe dupa tija.
Personal, consider inutila infigerea acului in momitor.
Mai mult decat atat, varful se poate infige in ceva si atunci adio intepare corecta.

 

 

 

Si acum teoria mea legat pescuitul cu momitor:

Folosim montura cu momitor pentru a putea plasa langa momeala putina nada si astfel sa pacalim pestele ca atunci cand vine sa “ciuguleasca” de pe momitor sa ia si momeala.

Ce intelegem prin “ciuguleala” – dupa cum stiti crapul aspira mancarea, ce ii place inghite si ce nu scuipa. Deci cand ajunge langa mormanul de nada lasat de momitor el incepe sa aspire particulele (mai mici ori mai mari) de pe acesta. Daca momeala se afla in acest morman de nada probabilitatea sa o aspire si pe aceasta este mult mai mare decat atunci cand se afla la distanta de 5-10 cm de nada.

Asadar, pescuitul cu momitor inseamna ca dorim sa pacalim peste ca atunci cand manaca din nada pe care noi o avem pe momitor sa aspire si momeala cu acul nostru. Este un fel de “bomba” numai ca are un singur ac.

De accea eu cred ca acul trebuie sa fie infip in naditor, pentru ca acesta sa ramana pe nada, si astfel pestele sa il ia mai repede. Intodeuna acul trebuie infipt cu coada in momitor si varful sa ramana in afara pentru a evita situatiile in care o particula sa se agate de varful carligului si astfel acul sa nu mai intepe.

In ultima vreme am vazut folosindu-se tot mai des si momitor si saculet solubil. Probabilitatea este mare ca acul sa fie prins intre naditor si substrat (sa fie ascuns sub momitor) si de accea pentru a evita acest lucru nu se mai infige acul in momitor ci i se ataseaza un saculet micut cu nada.

La montura cu momitor forfacul va fi de maxim 5 cm, pentru a evita incalcirea lui dupa tja momitorului.

In tipul acesta de pescuit eu folosesc intoteauna momeala flotanta, critic echilibrata (“sa stea acul in coada”) pentru a putea fi aspirata mult mai repede de pe nada lasata de momitor.

 

Cateva exemple (si corecte si gresite):

 

 

 

 

 

 

 

2 responses to “Montura cu momitor – idei si discutii”

 1. William Joyce says:

  Salutare,

  Foarte tare articolul…Putina lume se gandeste la astfel de detalii,care, dupa cum am mai spus, pot sa faca diferenta….
  Montura asta cu momitor (method feeder cum ii zic englezii), a prins si o sa prinda mult peste, poate nu cei mai mari.. vreau doar sa spun ca acesta este cea mai versatila montura, simpla si acesibila, caracteristica pescuitului romanesc la crap…
  Cred ca acum 10 15 ani asta era cam montura standard pentru crap (inainte sa ajunga boilisurile la noi) si cred ca inca joaca un rol important in carpfishingul mioritic.
  Personal, nu mereu pescuiesc cu momitor (depinde mult de lacul pe care pescuiesc) dar cu o nada buna si preparata corect, cu forfacul adecvat, am incredere deplina in acesta montura (increderea in nada si montura e un lucru indispensabil in pescuitul la crap, indiferent ca vb de boilis sau pasturi).

  Toate cele bune si fum in frane!!!

 2. Emilian says:

  Salut,
  Iti citesc blogul zilnic. Intradevar ai postat chestii super interesante din care am avut de invatat. Pescuiesc cu momitor, mai des decat cu plumb, conditionat fiind de timpul scurt al partidelor de pescuit unde pe langa nadirea cu catapulta, un plus de atractivitate il constituie momitorul. Mi se pare cel mai eficicent pescuit. Am prins atat pesti mici cat si mari. Din ce am vazut in postarile anterioare folosesti momitoarele de la Dan Mitranescu… Am cochetat cu mai multe feluri de momitoare de-a lungul timpului, iar din experienta partidelor am constatat ca acestea sunt cele mai bune. Eu le folosesc pe cele cu manson pt autointepare, cu sarmele rasucite pentru evitarea rasucirii firului.
  Cum spuneam si in comentariul anterior; niciodata nu infig acul in momitor, iar daca forfacul este scurt nu intampin nici un fel de probleme. Cele din pozele tale mi se par ok…O singura mentiune as face: parca sunt cam incarcate; fapt ce nu este prea avantajos pt lansarea la distante mari.
  Mult succes in continuare