www.Autodoc24.ro

06/11/2012

Momitor cu montura culisanta sau semifixa

Postat in: Tehnici si tactici — StefanM @ 11:54

Tags: , , ,

Am luat in vizor montura cu momitor si am discuta despre ea aici si aici. Eu zic ca fiecare pescuieste cum doreste si invata din greseli, IMG_5498.JPG degeaba ii explici cuiva cum trebuie sa arate o montura ca pana nu isi da el seama de ce e gresita a lui si de ce e buna a ta tot pe a lui o va folosi. Important este ca ei sa stie ca mai exista si altceva decat monturile construite de ei si sa aiba taria de a recunoaste in momentul in care constata ca au gresit (sunt multe persoane care se conving ca au gresit dar nu vor recunoaste in veci acest lucru).

Dar sa lasam asta, ca va face subiectul altui post aici pe blog si sa discutam despre monturi. Sa vedem prima montura:

Montura culisanta este un ansamblu care permite peștelui să ia momeala fără să simtă nicio rezistență din partea momitorului, care culisează liber pe fir.

Montura semifixa este ansamblul care opune rezistenta in momentul in care pestele ia momeala, astfel acul este infipt in buza pestelui de greutatea momitorului (autointepare).

 

La inceput nu existau momitoare cu autointepare si trebuia sa ti le adaptezi tu. Astfel, se folsea un tub termo, sau unul de silicon in care se bloca si vartejul si tija momitorului astfel se realiza o montura semifixa. Pentru montura culisanta se renunta la acest tub , vartejul nefiind prins cu nimic de momitor. Totusi pentru a avea autointepare se punea un opritor de silicon undeva la 30-40 cm deasupra tijei momitorului.

Asadar ne-am lamurit cum sta treaba cu cele doua monturi si acum sa va spun cate ceva din ce am observat eu.

Am intalnit balti unde daca nu foloseasi montura culisante nu prindeai nici un peste. Pe altele aveam  mult mai multe trasaturi la monturi culisante decat la cele semifixe, dar si numarul de peste scapati era mai mare (in trasatura cand intepam nu era nimic, sau ii scapam pe drum).

Este mult mai comod sa folosim monturi semifixe de cand au aparut momitoarele care au sistemul de blocare a vartejului (asa numitele momitoare cu autointepare) dar eu cred ca am mult mai multe trasaturi (indiferent de balta) la o montura culisanta. Si ca sa aiba totusi autointepare eu pun deasupra tijei momitorului la aproximativ 30 cm un stoper de silicon. Prefer sa am 10 trasaturi din care sa scot 7-8 pesti, decat sa am 5 trasaturi si sa cot 5 pesti.

 

Ca o concluzie la tot ce am discuta pana acum despre momitor (concluzia mea – adica modul in care pescuiesc eu cu momitor):

Montura este culisanta cu momitorul pus direct pe linia principala (sau inaintas). Pe linia principala la maxim 40cm pun un stoper de silicon, astfel momitorul nu culiseaza mai mult de 40 cm (in momentul in care pestele ia momeala si acul se agata de buza, acesta va putea pleca maxim 40 cm dupa aceea greutatea momitorului va face ca acul sa patrunda adanc in buza). Forfacul este facut din fir textil moale, fara camasa (daca firul este cu camasa, aceasta va fi inlaturata in totaliate) de maxim 5cm. In general folosesc ace mici (Solar 101 sau Long Shank nr 6), mai rar vara folosesc si numarul 4. Carligul il infig in momitor (cu tija astfel incat varful sa fie liber) sau in saculetul solubil daca folosesc si momitor si saculet solubil (in general saculetul solubil il folosesc pentru a pune nada uscata – atunci cand saculetul se topeste, particulele sa se ridice si daca pestele este intre ape sa coboare pe patul de nada).

 

 

 

One response to “Momitor cu montura culisanta sau semifixa”

 1. William Joyce says:

  Salutare,
  Ai atins din nou un subiect foarte foarte interesant….cat de deschisi, catre schimbare, sunt pescarii de crap…Si, din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie foarte deschisi si sa accepte tehnici noi, abordari diferite. Din acest tip de atitudine nu pot iesi decat lucruri pozitive…
  Sincer, imi doresc, ca atunci cand propun unui pescar o alternativa la un tip de montura….dandu-i un argument, sa imi raspunda cu un argument si mai bun sa nu folosesca propunerea mea, nu cu perimata de acum fraza “daca e sa manance, manaca oricum”…
  Astept cu nerabdare articlolul tau 🙂

  Toate cele bune si fum in frane!!!